Історія появи найвідомішого вина з бульбашками!

Практично всі, в тому числі французи, впевнені, що Шампанське з’явилося завдяки ченцю Дому Періньон. Існує навіть легенда, ніби він відкоркував вино, ферментація якого продовжилася безпосередньо в пляшці. Вірніше, як відкоркував — пробка сама вилетіла.

Здивований такою дивною витівкою, Дом Періньон налив собі келих, понюхав і спробував вино. А потім покликав інших ченців і сказав їм: «Брати, ідіть швидше сюди — я п’ю зірки!» Власне, так він і зрозумів, що його вироби у пляшках завжди з бульбашками. Ух, красива історія, але неправдива!

Чернець весь час намагався якраз-таки ці самі бульбашки усунути. Він вважав, що це явний дефект вина. Так, він навчив французів збирати правильний урожай і стежити за чистотою, де виробляють вино, але все-таки точно не йому належить створення Шампанського.

Є навіть історичні відомості, ніби Дом Періньон одного разу відвідав абатство ченців з Каркасона. А там ще в 1531 році почали виробляти вино з бульбашками, назва якому Бланкет де Ліму. І ніби як він підгледів цю технологію, а потім застосував її вже у себе на батьківщині.

Возможно, частково це і правда, але не до кінця. Сказати «величезне дякую» потрібно англійцям. Згадки про Шампанське там з’явилися ще в 1676 році. В Англії вино з бульбашками вважали великим, а не дефектним. Туди воно надходило в бочках з французького регіону Шампань і розпивалось на королівських прийомах у великих кількостях.

Вино після ферментації переливали в бочки і в такому вигляді поставляли англійцям. Так як поставки здійснювалися взимку, холодна температура уповільнює або взагалі зупиняла подальше бродіння. А вже навесні воно продовжувалось, що і провокувало появу бульбашок.

До речі, саме в Англії придумали використовувати пляшки з товстим склом для Шампанського та закупорювати спеціальними корковими пробками. Благо, відносини з Португалією, де їх виробляли в величезних масштабах, були чудовими.

Ось ця історія і є найвірогіднішою. Але не можна сказати, що французи взагалі не мають відношення до появи та популяризації Шампанського. Наприклад, той же Людовик XIV якось на одному з прийомів спробував «диявольське вино». Воно правителю шалено сподобалося, тому його стало пити модно. А далі вже свою руку доклала вдова Кліко і закохала в напій Російську імперію.

Нічего дивно, що одне з найвеличніших вин світу має настільки провокаційний і овіяний легендами флер. Скандали, інтриги, розслідування — не інакше. Але в будь-якому випадку чудово, що ми з вами можемо насолоджуватися Шампанським і ловити себе на думці, наскільки воно прекрасне.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *