Температура подачі вина: це важливо!

Температура подачі вина — дуже важливий фактор, від якого залежить, чи отримаєте ви задоволення від вина, чи воно вам не сподобається. Якщо дегустувати одне і те ж вино різної температури, ви можете виявити, що воно подобається вам охолодженим або ж, навпаки, добре п’ється при кімнатній температурі подачі.

Справа в тому, що вино має складну хімічну структуру, певні ароматичні речовини випаровуються при різних температурах, ось чому температура подачі впливає на смак і аромат вина. Аромат сильно охолоджених вин практично не відчувається, а надто теплі вина можуть віддавати спиртом.

Охолоджені червоні вина можуть здатися кислими і надмірно танінними, а недостатньо охолоджені білі вина стають млявими і невиразними. Тому температура подачі для кожного виду вина повинна бути оптимальною.

Загальне правило таке — холод підсилює кислотність вина, а тепло підвищує міцність напою. Правильна температура подачі робить вино краще, але допомагає йому повніше розкрити весь свій потенціал. У той же час, за допомогою охолодження до потрібної температури іноді можна врятувати дуже посереднє вино. Якщо вино має будь-які дефекти, що виявилися при дегустації, спробуйте охолодити його трохи більше, ніж потрібно для такого типу вина. У більшості випадків, чим більш якісне і дороге вино, тим менше часу воно повинно охолоджуватися. Це не стосується ігристих — ці вина завжди мають подаватися холодним.

Коротко про температуру подачі


Більшість червоних вин виявляють свої кращі властивості при температурі подачі 16-18 °. Це кімнатна температура старовинних французьких замків. «Сучасна» кімнатна температура — 20-22 ° С — занадто висока для будь-якого типу вина. Зайве тепле червоне вино вразить вас сильним спиртовим ароматом, а ось 10-15 хвилин в холодильнику можуть створити з червоним вином справжнє диво. Однак остерігайтеся занадто охолодженого червоного вина — воно стає кислим і неприємно-танінним.
Легкі, молоді фруктові червоні вина найкраще подавати охолодженими до 14-15 ° С.


Міф про те, що червоні вина повинні бути теплими, а білі — крижаними, породжує безліч помилок.

У випадку з білими винами краще орієнтуватися на якість вина — чим вище якість вина, тим менше часу потрібно його охолоджувати, щоб потім мати можливість сповна відчути його тонкий аромат і багату смакову гаму.
Якщо ви не впевнені, до якої міри слід охолоджувати вино, краще зробити його більш холодним, ніж надмірно зігріти. Охолоджене вино швидко нагрівається, а от надто тепле вино, розлите по келихах, охолодити вже практично неможливо.
Для визначення температури вина «на око» можна користуватися наступними правилами: вино, залишене при кімнатній температурі, через 4 години матиме температуру близько 18 ° С; вино, залишене в холодильнику на 4 години, після цього часу буде мати температуру 4 ° C.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *