Небезпечні весняні морози сколихнули Бургундію

Винороби усього світу використовують різноманітні методи для захисту молодих пагонів, коли температура опускається нижче нуля.

Погода в квітні не обіцяла нічого хорошого для Бургундських виноробів: квітневі ночі були досить прохолодними. Це об’єднало виноробів у боротьбі з такими небезпечними весняними морозами. Вчасна реакція допомогла запобігти значній шкоді, але все ж, у деяких господарствах молода виноградна лоза була сильно пошкоджена.

У Чаблісі чотири ночі температура -5 ° С з 11 по 14 квітня змусила виноградарів відправити команди на виноградники, розпалювати вогнища, щоб захистити пагони від холоду.

«Я думаю, що всі заходи, котрі ми вжили допомогли нам захисти виноград і вірю, що ми уникли великого збитку», — сказав в інтерв’ю Крістіан Моро, власник Christian Moreau Père & Fils.

«Виноградні лози фактично не були у вразливій стадії, особливо ті, де ми робили пізню обрізку», додав він, посилаючись на практику обрізання більшої частини лози не навесні, а саме минулого року пізно взимку, бо саме навесні молоді пагони найбільш вразливі до морозу.

У Кот-д’Ор від першої хвилі весняних морозів постраждали виноробні Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet і Meursault; більш пізні морози, котрі пройшли всередині квітня були сильнішими. Температура знижувалась до -4-3 ° С. Винороби активно палили солому, створюючи теплий дим, котрий і пом’якшував холод, або запалювали невеликі вогнища для нагрівання холодного повітря на рівні землі.

«Хоча температура знизилася до -4 ° С, в деяких районах, менша вологість і вітер, що подекуди зривався до 19 км / год обмежили вплив цих температур», сказав Дмитро Базас, технічний директор Maison Champy. Він зазначив, що пошкодження в виноградниках Чемпі становили від 3 до 20 відсотків.

Деякі фактори вплинули на те, що виноградники зазнали найбільших збитків: лози Шардоне були більш розвиненими, ніж Піно Нуар, що робило їх більш вразливими; другий рух морозу відбувався в більш сухих умовах, обмежуючи пошкодження; і в умовах стабілізації температури на лозі з’являються нові бруньки.

«Етапи росту різні», — повідомив Філіп Друхін, який керує лозами для родини Maison Joseph Drouhin Côte d’Or і Chablis. «Рано говорити про точні показники збитку. У мене склалося враження, що минулого місяці ми не зазнали великої шкоди на нашому маєтку в Кот д’Ор».

Інші винороби ж були не такі щасливі: «Більшої шкоди було завдано в нижній частині регіону в провінціях Chassagne, Puligny і Volnay, швидше за все, в Savigny та Chorey», — сказав Олександр Бралт, керуючий партнер Maison Alex Gambal. «Я думаю там ми маємо найбільший збиток — близько 60-70 відсотків від загальних площ виноградників».

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *