Дженсіс Робінсон — найвпливовіша жінка у світі вина

Якщо ви цікавитесь вином, то точно чули про Дженсіс Робінсон (Jancis Mary Robinson) — енолог Її Величності королеви Єлизавети ІІ. Критик, що має міжнародний авторитет і репутацію людини, котра активно популяризує винну культуру.


У своїй книзі Confessions of a Wine Lover (1997) Дженсіс пише: «Для мене у вині є особлива магія. Важко уявити, що ще може надати людині настільки широкий спектр задоволення — і в сфері внутрішніх відчуттів, і в плані інтелектуальної стимуляції».

Вона народилася у 1950 році на півночі Англії у родині, яка не мала жодного стосунку до виноробства чи торгівлі. Дженсіс отримала освіту в Оксфорді — вивчала математику і філософію, а після закінчення університету, у пошуках заняття до вподоби, подорожувала.
Одним із її відкриттів і приводів для захоплення була французька кухня, серед переваг якої Дженсіс називала стимулювання інтелекту, гармонійність і фізичний комфорт. Ця пристрасть врешті решт і привела її у світ вина. Пізніше вона скаже: «Краща компанія для їжі — вино».

У 1975 році Дженсіс обіймає скромну посаду асистента в редакції Wine&Spirit і починає вивчати, систематизувати і описувати вина. З величезним ентузіазмом і англійською скрупульозністю студіює все, що було написано про вино за всі 7 тисяч років, з часу першої письмової згадки про вино у стародавніх документах. За 9 років, у 1984 році, Дженсіс отримує звання Master of Wine. Вона стала першою, хто його отримав, не маючи відношення до продажу вина, і восьмою жінкою у світі, яка отримала цей титул.

Сьогодні титулованих «Майстрів вина» 380, жінок серед них приблизно п’ята частина 50.
В одному із інтерв’ю Дженсіс скаже, що світу вина притаманний певний сексизм: суспільство очікує від жінки у цій сфері набагато менше, ніж від чоловіка, і тому жінки мають більше свободи у стосунках з вином.

У 1988 році Дженсіс Робінсон стає редактором The Oxford Companion to Wine, довідника, в якому міститься 4 тисячі статей, описані 600 сортів винограду і 72 виноградарські країни. Вона відредагувала близько мільйона слів та термінів. Саме після виходу довідника за популяризаторську діяльність у журналістиці і телебаченні Робінсон нагородили Орденом Британської імперії.


Окрім книг Дженсіс відома своєю шкалою оцінки вин.
Двадцятибальну систему Дженсіс Робінсон розробила і почала використовувати у 2001 році на вимогу читачів винних оглядів, яким не вистачало цифрових показників. Слід зазначити, що бали для оцінки вина Дженсіс використовує лише на своєму сайті. 
▪20 — унікальне вино
▪19 — неймовірне
▪18 — більше, ніж чудове
▪17 — чудове
▪16 — вишукане
▪15 — приємне, без недоліків, але захвату не викликає
▪14 — нецікаве
▪13 — на межі дефектного і незбалансованого
▪12 — дефектне і незбалансоване

Іноді у її характеристиках біля числа балів можна побачити плюс, а деколи навіть 2 плюси, що означає «вино може стати кращим з часом». А іноді там стоїть мінус — ознака дефекту.

Дженсіс Робінсон належать 8 книг, серед яких редагований нею славнозвісний Атлас вина — The World Atlas of Wine, який перевидавався 7 разів!
Займайтесь улюбленою справою, як це робить Дженсіс та спробуйте оцінити за її шкалою вина, які будете куштувати цими вихідними.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *