Біле вино роблять лише із білих сортів винограду?

В першому ж реченні відповідаємо — не завжди! А от, щоб знати, чому так і як саме створюються білі вина, читайте далі.

Насправді у світі є достить багато сортів винограду, які класифікуються саме як «білі», але вони мають різне забарвлення. Наприклад, Піно Гріджио (Піно Грі), який використовується у створенні відомих італійських та французьких білих вин, є сіро-рожевим. Його назва так і перекладається «сірий Піно».

Те ж саме можна сказати і про Гевюрцтрамінер, котрий попри сливовий колір ягід, є, як не дивно, саме «білим золотом» Ельзасу.


Все це пояснюється наявністю у виноградній шкірці пігменту «антоціану». Саме він надає кінцевому продукту забарвлення. Отже біле вино насправді можна виготовляти як з білих, так і червоних сортів. Головна умова — на етапі бродіння виноградний сік не повинен перебувати у контакті зі шкіркою.

Варто зазначити, що є випадки, коли, навпаки, є необхідність такого контакту — наприклад, у ягід Совіньйон Блану чи Шардоне. Тут значна частина ароматів міститься саме у оболонці, але під час пресу їх вилучити доволі складно. Саме тому виноматеріал потребує тимчасового впливу шкірки.

Деякі винороби у пошуках нових стилів створюють білі вина з розповсюджених червоних сортів – Каберне Совіньйон та Каберне Фран. Як правило, такі зразки вбирають риси, притаманні червоному сорту, але свіжіші та легкіші.


Але як все ж таки створюються білі вина?

Після збору врожаю ягоди ретельно відбирають, охолоджують. Це не допускає передчасного бродіння. Наступним етапом іноді є настоювання на шкірках і зрештою відправляють під прес.


Процес бродіння (ферментації) відбувається за нижчих температур, ніж у випадку з червоним вином. Саме за таких умов сік зберігає свіжість та фруктові аромати. Коли бродіння завершується, вино відокремлюють від осаду — дріжджі після того, як перетворили весь цукор на алкоголь, загинули та випали на дно.

Далі майбутнє вино переливають до іншої ємності – нержавіючого баку чи дубової діжки, після чого утримується ще деякий час, тривалість залежить від сорту та бажаного стилю напою. У середньому цей процес займає 6-12 місяців.


Перед потраплянням до пляшки вино проходить фільтрацію за допомогою спеціальної мембрани, щоб відокремити залишки мертвих дріжджів та мікроорганізмів.

Насправді у виготовленні білих він є багато тонкощів та нюансів, які впливають на смак вина та на вартість пляшки також.
Це, наприклад: витримка на осаді, витримка у діжках з дубу або витримка у нейтральних місткостях.

Але процес цікавий, погоджуєтесь?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *